F.I.R.E! Financial Independence, Retire Early

La oss anta at du er tenåring nå. Du ønsker veldig gjerne å pensjonere deg i 30-40 åra senest, for det ser ikke noe kult ut å jobbe og slite til du nesten har nådd den statistiske levealderen her i landet. Det er fullt mulig og ikke så komplisert, men det krever at du er smart og modererer deg de neste 10-15 årene.

Bergenet lesetid: 5 minutter

“You have to want something more than you want stuff. You have to want something more than the life that you have. Otherwise, this is going to be a very difficult path.”

– Vicki Robin

Er dette noe nytt?

«The FIRE community» ble først omtalt i 1992. Utrykket kan spores tilbake til en bok som heter «Your Money or Your Life» av forfatterene Robin/Dominguez. Boken er tilgjengelig på hele 12 språk, men dessverre ikke på norsk enda. I korte trekk så går konseptet ut på å leve så nøkternt som mulig i en lengre periode og samtidig spare så mye som 50-70% av inntekten din/deres.

Vicki pensjonerte seg når hun var 31 år. Hun aksepterte aldri penger for arbeid igjen så lenge hun levde.

Det skulle ta hele to tiår før massene virkelig tente på ideen, men nå er dette utbredt i de fleste i-land. Norge har også en egen Facebook-gruppe for dette med 1,6K medlemmer.

Er det verdt det?

Et stort offer for mange er jo å begrense livsstilen. Som nevnt over så er det 1600 på facebook-gruppa. Til sammenligning er det jo 5,4 millioner mennesker i Norge. Veldig mange starter Mandagen med å se frem til Fredagene på byen med kompiser. Andre lever for god vin, spontane ferier, flotte restaurantbesøk, siste iphonene, moteklær +++.

Dette kan sammenlignes med Marshmellows-eksperimentet. En kjent studie hvor 4-åringer fikk valget mellom å få en Marshmellow nå, eller to om 15 minutter. Kun 1 av 3 barn fikk det til. Stikkordet er impulskontroll.

Så hvis det er så enkelt, hvorfor gjør ikke alle dette da?

Hvis du hadde fått 50 millioner kroner for å gå glipp av de neste 25 årene av livet ditt, hadde du tatt det? Jeg hadde sagt nei til den avtalen, for jeg setter pris på så mye som er gratis. For eksempel at ting spirer på våren. Humla som suser. En natt i skogen. Sånne greier.

Nå er jo også et annet problem at slike ting som dette her er noe man først bryr seg om når man innser at man starter å bli fucked økonomisk. Hadde jeg vært en smartere ungdom, så ville jeg nok ikke droppet å leve helt. Men jeg hadde absolutt investert noe og planlagt mye bedre enn jeg faktisk gjorde. Jeg hadde en veldig spontan mentalitet og det har vært svært moro. Men det hadde også vært veldig fint å kunne gjøre akkurat hva faen jeg vil før jeg er så gammel at jeg ikke har energien noe mer.

En godt betalt jobb minsker også ventetiden en del.

Hybridplan

Dette er ekstremt oppnåelig for alle unge mennesker. Hva med å gå for å pensjonere seg i 40 års alderen? Du må selv regne ut på hva du trenger for å kunne pensjonere deg tidlig. Men å vente helt til du er 67 år, kun for å bli minstepensjonist, unner jeg ingen. Dette skjer med enormt mange mennesker som plutselig sier «oi, så fort tiden gikk». Så står de der da, med lua i handa.

Jeg vil gjerne ha muligheten til å pensjonere meg innen jeg er 50, men det er ikke sikkert at jeg ønsker å slutte i jobben. Det er mulighetene til å ha friheten til å velge som er viktig for meg.

4% regelen

Dette er en ganske enkel regel. Ikke ta ut mer enn 4% årlig, av hele beløpet du har investert. Da holder du tritt med inflasjon, samtidig som formuen din burde vokse litt hver år.

Hvis du for eksempel har 4 millioner investert, så er dette 160.000,- årlig. Har du et nedbetalt sted å bo, så kan et menneske absolutt leve på dette.

Satser du på passiv inntekt, så kan du klare så mye som 400.000 årlig på de samme 4 millionene. Hva din komfort-sum og risiko er, må du bestemme selv.

Hvor kan jeg lære mer om dette?

Dette kan du for eksempel lese mer om i bloggen Pengesnakk, eller eventuelt så er denne amerikanske nettsiden ganske god.

Dette kan du lese mer om HER (Engelsk).

3 thoughts on “F.I.R.E! Financial Independence, Retire Early

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *