Høy inntekt som kranfører

Hvordan få høy lønn med kort utdannelse?

«Kredittkort er ikke farlig hvis du er smart»

På slutten av 2018 så var jeg blakk og hadde kredittkortgjeld. På den tiden så jobbet jeg som en floor manager på en populær bar- og restaurant i Oslo. Lønna var ikke all verden, men jeg elsket folkene der og stedet. bar- og restaurantbransjen er jo heller ikke godt betalt i utgangspunktet. Spesielt ikke etter at staten nærmest «fjernet tips».  Dette er historien om hvordan jeg gikk fra stødig minus til solid pluss hver måned.

Bergenet lesetid: 8 minutter

Arbeidet mitt var veldig sesongbasert. Det var på et soleklart sommersted i vannkanten, som holdt delvis stengt om vinteren. Det var allerede siste del av senhøsten i September, med redusert drift. Jeg hadde nesten 50.000,- i kredittkortgjeld, med 17,5% rente. Dette var ca 2 månedslønner på den tiden og jeg skjønte at jeg måtte ta grep. Julebordsessongen var kanskje en OK måned, men før og etter den så var det rimelig dødt.  

Hvordan finne et nytt yrke?

For å spare penger, så hadde jeg bodd flere år i båt. Men jobbutsiktene de neste månedene var dårlige der jeg var og regningene ble ikke akkurat mindre. Jeg googlet, lat som jeg er; “Høy lønn med kort utdannelse”.  

Da så jeg at tårnkranførere tjente veldig godt! Hvor vanskelig kan det være? Opp, ned, inn, ut, høyre og venstre? Jeg har trent på dette siden jeg fikk min første Nintendo tidlig på 90-tallet. 

Jeg hadde også drevet Sarpsborg Marina AS i 5 år tidligere og også kjørt havnekrana der, så jeg var kjent med yrket og krankjøring. Kranførerkurset kostet bare 45.000,- kr da (nå 50) og utdanningen var på under 3 uker. Nå som da, så koster faktisk ikke kurset mer enn ca en månedslønn på jobb som tårnkranfører.

Jeg tør påstå at det ikke finnes ett eneste yrke i hele Norge som gir så høy lønn for så kort utdanning.  Det er ikke noe problem å tjene en halv million eller mer, hvis du står på litt. En kollega av meg klarte nesten en million i 2021 (men han var også heldig med akkordjobber). Kommer du offshore, så kan lønningene komme opp i hele 1,3 millioner årlig. Da har du som en superbonus også nesten halve året fri. DET er en god deal! 

Bilde fra Pexels: Det er lett å se arbeidsplassen din fra avstand når du jobber med tårnkran.

Hvordan finansiere utdannelsen? 

Selv om 45.000 kroner ikke er mye penger å investere i en utdanning som betalte dette månedlig, så var dette 45.000 kroner som jeg ikke hadde. Den summen virket uendelig uoppnåelig da. Hvordan skulle jeg da få et lån, når jeg har driti meg ut med et stort kredittkortgjeld, samtidig som jeg hadde lav lønn? Å nave var uaktuelt, for de folkene der har et lavt økonomisk tak og det er ekstremt vanskelig å komme seg godt ovenpå, med mindre de jobber svart på siden, eller kun har ambisjoner om å bli lønnet av mine skattepenger for å game resten av livet. Jeg misunner de ikke i det hele tatt. 

Så tilbake til å skaffe finansiering. Da søkte jeg bankene om forbrukslån selvfølgelig! Men, jeg søkte nok 10 banker som alle sa nei, nei og atter nei. Dette var veldig nedslående. Alle lånesøknader og kalkulatorer på nettet hadde gitt meg langfingeren om de kunne. Så mye var jeg ute og kjørte økonomisk, selv om det virkelig ikke føltes sånn ut da. Jeg hadde jo alltid hodet over vannet på et vis.

Jeg var ikke kredittverdig

Etter å ha fått servert en automatisk “ikke kredittverdig” på skjermen fra banken, så lovte jeg meg selv at jeg aldri skulle få det igjen. Dette var første gangen og det var faktisk skikkelig flaut. Jeg har aldri i hele mitt liv ikke betalt en regning og fått noen som helst inkassosaker, eller trøbbel med inkassofirmaer. Det å makse ut kredittkortet på 50.000,- kr er faktisk nok til at man ikke fikk banklån. I dag med et nasjonalt gjeldsregisteret, så teller alle kredittkort som gjeld. Selv ubrukt kreditt. Sånn lærte jeg det.

I retrospekt burde jeg ikke hatt kredittkortgjeld i utgangspunktet og da heller brukt kredittkortet til å ta utdanningen. Kortet burde kun ha vært nød-bufferen min. Det hadde jeg også klart helt fint om jeg hadde justert levestandarden min deretter, og kuttet unødvendige byturer i månedene før. Nå i dag bruker jeg kun kredittkort for å få kickback og poeng, men jeg nuller det alltid ut på neste lønning og da koster det ikke en krone i renter.  Kredittkort er ikke farlig hvis du er smart. Tvert om.

Bilde fra Pexels: Tårnkranførere har høy lønn og kort utdannelse. Dette er en av de godt betalte utdanningene som det tar kortest tid å ta.

«Det å faktisk ha en slump penger til overs på slutten av hver måned føltes fantastisk og gav virkelig mersmak»

Da var det på tide å bli kreativ

Hvordan skulle jeg klare å skaffe 50.000,- kr over natta? Instabank hadde hjulpet meg med å få båten jeg bodde i noen år tidligere og det lånet der hadde jeg betalt ned eksemplarisk hver måned. Dette selv om det lånet var relativt høyt i forhold til inntekten. Jeg skrev et personlig brev til Instabank og fortalte de om planene mine. De syntes dette var en fantastisk god ide å investere i en slik utdanning og de valgte heldigvis å stole på meg. Jeg fikk et lån på 100.000 på rett over 15% rente hvis jeg husker riktig. I forhold til risikoen de tok, så syntes jeg at de var veldig greie med meg.

Det lånet der ble dessuten betalt ned innen de tre første månedene, kun på lønna som kranfører. Da var ikke rentene noe å snakke om likevel og jeg var for første gang på flere år totalt gjeldfri (null kredittkortgjeld). Det å faktisk ha en slump penger til overs på slutten av hver måned føltes fantastisk og gav virkelig mersmak. Alternativet ville vært å ha blitt en fattig pensjonist.  

Dette gjorde igjen at jeg var på god vei til å kjøpe meg et fint hus, som jeg nå sitter komfortabelt i sofaen foran peisen i og skriver dette innlegget. Livet mitt er fantastisk nå og jeg er veldig takknemlig ovenfor meg selv (og ei spesiell jente som pusha meg litt), for å ha snudd livet mitt på hodet og at jeg da beveget meg utenfor vanene og komfortsonen.    

Bilde fra Pexels: Du må like å se på at folk jobber, hvis du vil bli tårnkranfører.

Hvor og hvordan kan du gjøre dette?

For å få tilsvarende lønn i andre yrker, så må du som oftest mange år på skolebenken og også slite med studielån resten av livet. Jeg valgte snarveien på “høyskolen” hos et firma som heter Morten Engen & Co i indre Østfold. Det har jeg ikke angret et sekund på. 

Veien inn i yrket

Stort sett den eneste veien inn i yrket hvis du ikke kjenner noen, er via ett bemanningsbyrå. Jeg fikk sjansen min i firmaet Kranfører AS, hvor jeg jobber enda, nå 4 år senere. 

Nå er skuta snudd og jeg jobber sakte men sikkert med å snu hovedinntekten min fra å være aktiv, til å bli passiv. Det hadde ikke plaget meg et sekund å pensjonert meg i god tid før jeg er 67 år. 

Har du andre ideer til å “snu skuta” eller å ta en kort utdanning med høy lønn, så del det gjerne med oss i kommentarfeltet.  

2 thoughts on “Hvordan få høy lønn med kort utdannelse?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *