Skattebetaler formuebygger formueskatt kapitalist

Hva er formue, og formuebygging?

Ordet formue blir mye brukt i media, men hva er det egentlig? I denne artikkelen så skal jeg forsøke å forklare hvordan formue regnes, hva du skatter av og hvordan du kan øke formuen din.

Bergenet lesetid: 9 minutter

Hvor kommer ordet formue fra?

Ordet formue kommer fra middelnedertysk. Dette er gammelt tysk fra 11-1600 tallet og så mye som 30-40% av det norske språk har opprinnelse fra dette språket. Formue er intet unntak det det betyr «hva man formår». Når jeg først leste ordet «formår», så ble det bare enda mer komplisert. Men, det betyr egetlig bare hva man evner, klarer, makter eller greier. Altså, rett og slett din økomimiske evne.

Hva er forskjellen på brutto og netto formue?

Brutto er alt. Det er hele summen. Brutto bruker man gjerne når man skal skryte og forenkler regnestykket til å bare plusse sammen alt.

Netto kommer fra latinske «nitidus» og betyr «skinnende» eller «vakker». Andre synonymer har blitt naken.

Italienerene har gjort det veldig enkelt, hvor brutto betyr «dårlig» eller «skitten». Netto derimot betyr «ren».

Rett og slett så er brutto formue da markedsverdien (den reelle prisen) av alt du kan selge eller gjøre om til likvide midler (les: penger). Dette er da for eksempel hus, bil, båt, hytte, aksjer og bankinnskudd.

Netto verdi er de pengene du hadde sittet igjen med, om du for eksempel hadde solgt unna og kvittet deg med gjelden.

Netto formue er brutto formue minus gjeld.

cccp igor netto fotballspiller
Bilde: Igor Netto (1950-1999). Han var en av C.C.C.P, eller Sovjetunionens råeste fotballspillere. Han har ingen link til denne artikkelen, sett bort fra at jeg syntes det var meget dritmorsomt at han heter Netto til etternavn.

Regneeksempel:

Du eier ett hus til 4 millioner (og ikke noe annet for enkelhets skyld). Gjelden på huset ditt er på 3 millioner. Da er din brutto formue på 4 millioner kroner, mens din netto formue er på 1 million kroner.

Å bygge formue

Dette gjør du hver gang du investerer i noe, eller hver måned du sitter igjen med mer enn du bruker. Alt som går i pluss, bidrar til brutto formue. Å ha for mye i likvide midler (penger du kan bruke) er ofte lite hensiktsmessig. For det første så jobber ikke pengene for deg og for det andre så taper de seg i verdi. Dette er på grunn av at den generelle prisøkningen (inflasjon) øker med mellom 3-6% i året. Da mister du 3-6% i kjøpekraft etter på år. Om 20 år så er da ikke disse pengene verd særlig mye om du har de under madrassen.

Formueskatt

Hvis du har høy nettoformue, så føler staten at «fellesskapet» (staten selv) har rett på en del av dette. Du kan da få et formuestillegg på skatten din. Innslagspunktene, eller summen som regnes som høy nettoformue, er 1,7 millioner kroner (eller 3,4 mill for ektefeller) i 2022. Alt over dette skal staten ha 0,95% av. Har du over 20 mill, så er det enda ett innslagspunkt på 1,1%.

Du kan lese hele listen i detalj hos SmartePenger.

Det er virkelig mulig å drite seg ut for vanlige folk her

low angle photo of fireworks
Foto av: rovenimages.com fra Pexels.com. Hvis du har masse penger på konto over nyttår, så vil staten ha ca 1% av de i ekstra skatt.

Av en eller annen grunn, så regnes din netto formue kun en gang i året. Datoen for dette er 1. Januar.

Hvis du selger et hus eller arver en stor sum penger i Desember, så kan du risikere å måtte betale en sur formueskatt på dette, ene og alene for at du hadde de pengene tilgjengelige mens rakettene smalt på nyttårsaften.

Dette er skikkelig sure penger hvis du akkurat har solgt en bolig rundt jul og du så skal kjøpe en ny en i starten av Januar.

Så hvem av de rikeste betaler egentlig riktig formueskatt?

Det korte svaret er Olav Thon. Han har en filosofi at alle skal bidra til fellesskapet etter evne og at han selv virkelig har råd til å betale skatten. Han har frivillig betalt over 2 milliarder i skatt.

De fleste andre finner måter å åle seg ut av dette på. Noen melder flytting til andre land som Sveits. Andre igjen blir politikere som Bruntland, Jagland og Stoltenberg. De betaler veldig lite i skatt til norge, men de kommer gjerne hit for å benytte helsetjenestene som vi vanlige folk sponser de med.

Alle ansatte i Nato, inkludert generalsekretær Jens, slipper å skatte av lønnen sin. Stoltenberg disponerer i tillegg en fasjonabel tjenestebolig i Brüssel, og han har en egen stab som sørger for sikkerhet, transport og støtte slik at han kan utføre sin offisielle rolle.

Hvordan snike seg unna formueskatt?

pirater skatt formue
Bilde: Det er mulig å bli skatteflyktning, eller på andre vis betale lite eller ingen skatt av formuen sin.

Det aller letteste er å investere i egen bolig. Det er noe av det gunstigste du kan gjøre. Andre investeringer i eiendom, hytte, aksjer, båt, aksjefond, og kunst kan også gi høy rabatt på formuesskatten din

Kunst er veldig intressant, for det er ikke skatt ved videresalg heller. Så hvis du kjøper noe du er ganske sikker på vil øke i verdi, så har du en pen skattefri bonus der.

Alternativt så kan du skaffe deg mer gjeld, for det verdsettes til 100% av verdien. Hvis du tar opp lån med sikkerhet i boligen til under 2% rente, så regnes ikke dette som inntekt (les egen artikkel om dette her). Du kan investere disse pengene i noe annet igjen og få en 8-10% tilbake, pluss at du slipper formueskatt.

Enkelt

Alternativt, hvis du driver en egen bedrift, så kan du være smart. De fleste skatter mellom 30-50% av lønnsinntekt, som du som arbeidsgiver igjen også må betale pensjon, feriepenger, arbeidsgiveravgift og forsikringer på toppen av.

Å ha ansatte i Norge er ekstremt dyrt. Derfor outsourcer mange digitale oppgaver til utlandet.

De som er eiere, tar sjeldent ut skattbar lønn på seg selv og har derfor et mye lavere skattetrykk enn oss vanlige folk. De tar heller ut utbytte en gang i året, til latterlige 35,2% skatt (var 31,68% inntil 2022). Selskaper betaler heller ikke formueskatt.

Hvis du virkelig vil slippe å betale skatt helt lovlig

crop unrecognizable woman with half unpeeled banana

Hva med 0% skatt for å selge bananer?

Denne oppskriften krever en del steg, så jeg kommer til å overforenkle i den hensikt å forklare konseptet.

Først så trenger du en vare eller tjeneste som det er en ganske stabil omsettning på. Bananer kjøper folk hver dag, så da går vi for det i denne oppskriften.

Du starter 3 firmaer:

-Banans Ltda i Ecuador

-Smarting Llc i Hong Kong

-Matbutikk AS i Norge

  1. Du produserer bananene til selvkost for 1,- krone kiloen i Ecuador. Der har de prosentskatt som i Norge, så du selger disse til ditt andre firma «Smarting Llc» for 1,- krone kiloen. Du har da tjent 0,- kroner i Ecuador og betaler da 0% i skatt. Kanskje du til og med selger med tap og krever staten for dette?
  2. Du selger bananene fra Smarting Llc til Matbutikk AS for 10 kroner kiloen. Du frakter bananene rett fra Ecuador til Norge. Da har du all fortjenesten i et skatteparadis.
  3. I Matbutikk AS selges bananene for 10,- kr kiloen + mva til sluttkunde. Denne varen er da solgt uten et rødt øre i fortjeneste og du betaler da 0% skatt av det.

Det er jo andre faktorer som transport, forsikringer, fortolling, arbeidskraft mm. Men for enkelhetsskyld så er jo dette eksempelet legitimt. 10% av salgssummen er rene kostnader. Gulrota er at 90% av salgssummen er skattefri og trygg fra den norske kemneren.

Alt dette ordnes av deg kun med epost og telefoner. Dette kan du gjøre fra et resort i Bora Bora.

Hele 60% av all frukt og grønt i norske butikkhyller er importert.

Overskuddet blir da værende i et skatteparadis, hvor du har en nettbank og et kredittkort til kontoen din, helt til du trenger det.

Dette er faktisk lov, hvis du holder deg innenfor visse rammer. En av triksene er å også bli skatteflyktning.

Utfordringen her er at man må ha penger for å tjene penger. Det er også grunnen for at de rike blir rikere og motsatt.

Har du noen gode råd for å lovlig slippe unna formueskatt? Del gjerne i kommentarfeltet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *