Russian Putin tries to pop a ukrainean ukraina baloon but pops himself

Hva skjer med økonomien i Russland nå?

Putin styrer nå med åpne øyne Russland mot en økonomisk krise som brått kan ende hans regime. Verden er i dag sjeldent samstemte over å ha VM i å sanksjonere Russland for denne uprovoserte krigen mot Ukraina. Russere flest tar ut kontanter for harde livet da de forventer at bankene snart kollapser.

Bergenet lesetid: 12 minutter

Putin er nå i en klassisk «Catch 22», som rett og slett betyr at uansett hva han gjør – så taper han.

Goldman Sachs anslår at Russlands BNP kan synke så mye som -7%

I følge den britiske avisen TheGuardian, har finansgigantene Goldman Sachs anslått at Russlands brutto nasjonalprodukt kan krympe med så mye som -7% om aggresjonene og sanskjonene fortsetter. Anslaget før Putin ovverraskende nok bestemte seg for å angripe Ukraina uprovosert var +2%.

En resesjon kan også forklares som en nedgang eller tilbakeslag i økonomien. Hvis brutto nasjonalprodukt (BNP) synker i to eller eller flere påfølgende kvartaler, så kan vi kalle det en resesjon. Brutto nasjonalprodukt er «omsettningen til hele landet». I dette eksempelet er det regnet over 3 måneder, eller ett kvartal som det også heter. Resesjoner fører ofte med seg økende arbeidsledighet i landet og det er en høy risiko for enten fallende eller sterkt økende priser (deflasjon eller stagflasjon).

Hva kan innbyggerne gjøre?

Sivile Russere flest flokker til minibanker og forsøker å ta ut utenlandsk valuta og da spesielt amerikanske dollar. Helst før rubelen kanskje ikke er verdt papiret den er printet på. De som må ta ut rubler, kjøper spesielt teknologi og andre verdifulle varer for dette. Teknologi er ikke ventet å falle like mye i verdi som den russiske valutaen.

Nesten alle store firmaer og land (med mulig unntak av Kina, Nord-Korea og den gjengen der), har stoppet å eksportere eller importere noe som helst (utenom energi) med Russland. Dette inkluderer teknologi og matvarer.

Selskaper som Apple har stoppet salget i Russland.

Dessverre så er det «alle mann for seg selv» i Russland nå. Når mange folk mistenker at bankene snart går tomme for penger, smitter frykten raskt.

Hvis alle i et land prøver å ta ut alle pengene sine på en gang, så har ikke banken like mye kontanter som de har digitale nuller og ett-tall i omløp. Det virker som en bedriten realityepisode hvor ingen skal slippe kula, bare at taperen også kanskje sulter i hjel.

Dette er en fin oppskrift på å starte en ny nasjonal panikkangst.

Bankene kollapser i Russland og styringsrenten har blitt 20% over natten

Russland hadde en meget høy styringsrente på 9,5% før angrepet, men etter de internasjonale sanksjonene så falt både russiske bankaksjer og rubelen som en kampestein fra et fly. For å forsøke å begrense fallet, så stengte Moskva børsen for to døgn siden og forbød utledninger å selge russiske aksjer.

De økte også styringsrenten til 20%, noe som er katastrofalt for et land hvor mesteparten av befolkningen lever på under 5.000,- norske kroner i måneden, og hvor allerede 1 av 5 mannfolk dør av alkoholrelaterte skader. Til sammenligning så har vi 0,5% styringsrente her i Norge og mange muligheter til å tjene penger på dette.

Putins jernhånd og manglende vilje til å gjøre det «hele verden vil» gjør neppe saken noe bedre for den gjengse innbygger nå.

Bilde: Putin gjorde nok det han kollektivt tenkte var best for seg selv og Russland når han forandret grunnloven, slik at han DeFacto ble en diktator som ikke kunne fjernes fra toppen av næringskjeden.

Bank-run!

Ordet Bank-run, er et engelsk utrtykk som betyr at «alle» minster tilliten til at bankene kan opprettholde forpliktelsene sine. Da tar «alle» ut så mye penger de kan, så lenge de kan. Verdien taper seg minutt for minutt, så jo lenger du venter, jo mindre får sistemann. Det er som nevnt ikke nok papirlapper til å dekke verdien av penger i omløp. Da vil de gå tom for lapper på ett eller annet tidspunkt så lenge alle vil ha. Dette gjør mange folk skikkelig desperate.

Historisk setter dette ganske farlig for styringsmaktene.

Hvem blir straffet hardest?

Selv om Oligarkene sliter med å bruke kredittkort på utenlandsreisene sine, så vil dessverre den helt vanlige russeren slite mest. De som er hardtarbeidende og kanskje mot hele krigen. Butikkhyllene vil bli like tomme som minibankene snart er og da vil landet implodere sakte men sikkert. Hvis Putin ikke trekker tilbake styrkene sine, så kan hans eget land ende opp som et utviklingsland igjen.

Bilde: Vanlige russere blir også straffet så det svir på pungen av internasjonale aktører.

Husk at ikke alle russere er bad-guys

Bilde: En russer er i alle fall bad-guy

Husk også på at et tusentals russere har demonstrert mot krigen i Ukraina. De har blitt arrestert for å si i mot diktatoren Putin.

Det krever enorme mengder mot, for de visste nok at de med høy sansynlighet ville ende i arresten, bli bøtelagt eller rett og slett fengsel for å smake på ytringsfrihet.

Det finnes mange gode folk i Russland, så rett hatet mot Putin og hans rævslikkere. Ikke mobb russiske barn og andre slike teite ting som noen folk gjerne gjør. Det er nok å sparke oppover, så la i det minste ungene få en sjans til å vokse opp og gjøre sine egne dumme ting og ikke dømmes for andres.

russisk politi homp refleksjon i speil
Bilde: Du kan blir lagt i jern av russiske statsansatte om du forsøker deg på ytringsfrihet.

Men fra litt mørk humor til mørk alvor.

Mange av de russiske soldatene er bare barn.

Guttunger på 18-19 år som ikke aner hvorfor de er i krig en gang, blir tvunget til å angripe sivile mål. Mange av de blir også drept.

Dette er forferdelig trist og som tidligere soldat så føler jeg delvis med begge sider her. Ta deg tiden til å se videoen under, så får du kanskje et litt annet perspektiv på konflikten:

Twitter: Denne videoen er det tristeste jeg har sett på lenge. Det forteller historien om en guttunge som ble lurt av Putin til å tro at Ukraina ville ta han i mot som en helt. Han ville henge seg, men ble drept før han rakk det.

Vil noen bytte en lapp mot et brød?

Hva er vel fysiske penger, annet enn tillitt til at du kan bytte en papirlapp mot en vare eller tjeneste? Uten tilliten så er ikke lappen verdt noe som helst og det er dette som skjer akuratt nå.

Når russere flest selv mister tilliten til sin egen valuta, så vil samtlige utenlandske investorer også gjøre dette. Dette er et problem som blir eksponsielt større over tid. Rett og slett så går det rett til hælvete med Russland økonomisk, for å si det på godt norsk.

Hvis samtlige russere hadde latt pengene sine stå på konto, så hadde dette dempet fallet en god del. Den risikoen tør «ingen» å ta i frykt for å sitte igjen med lite eller ingenting.

Bilde: Krigsprofitøren tror nok selv at hun bidrar positivt, men mennesker som Kamala gjør at jeg tenker at det kanskje ikke er så dumt om Putin starter atomkrig og utsletter planeten og hele menneskerasen?

Er Putins forfengelighet starten på slutten for Russland som stormakt?

Bilde: Right Said Vlad. Hvem vil kjøpe hele kalenderen?

En langvarig eller særlig alvorlig resesjon blir kalt en depresjon. Den mest kjente depresjonen fulgte i kjølvannet av børskrakket på Wall Street i USA i 1929. Denne blir kalt den store depresjonen. Dette skjedde uten at USA fikk «hele verden» mot seg og tøffe sanksjoner fra alle hold, slik som skjer med Russland nå. Det er høyst mulig at Vlad nå klarer å slå denne rekorden. Nå har vesten heldigvist fryst over 600 milliarder, som Putin kunne ha benyttet til å finansiere krigen i Ukraina. De har også kastet Russland ut av SWIFT, som er en internasjonal garanti for at penger ender dit de skal. Selv om Russland har et halvhjertet forsøk på å starte sitt eget «SWIFT-system», kan de I praksis nå spare strøm ved å skru av datamaskinene og starte med ark, kulepenner, ringpermer og sjekker igjen.

Bilde: Den snart 70 år gamle Putin elsker å fremstå som en matcho-mannemann. Han smører seg gjerne inn i baby-olje og poserer villig og lekent toppløs for fotografen på en hest. Dette bildet kan minne om hva jeg antar at en tidlig 80-talls homoerotisk novelleforside ser ut.

Flere enn bare modige fotsoldater angriper nå Russland på alle fronter

Privatpersoner og Anonymous hacker Russiske nett- og IT systemer. Verdens sport og kulturarena sender hjem russere og flere land har innført fly og havneforbud for russiske fly og skip.

Russerne er faktisk i bunn og grunn utestengt fra verdensøkonomien.

Russland produserer stort sett kun basisvarer selv, så det kan bli veldig kjipt å være russer fremover. Spesielt økonomisk. Det kan virke som om landene har et VM i å komme med de tøffeste sanksjonene og dette viser ingen tegn til å avta.

Bilde: Anonymous hevder å ha slått ut flere hundre russiske mål som banker og offentlige nettsider. De akter å fortsette helt til Putin returnerer russiske soldater til eget land og stopper sensuren.

Spørsmålet er vel om Putin setter sin egen forfelgelighet foran sitt eget folks velbefinnende?

Hvis stormakten Russland taper et slag mot Ukraina som er «et lite filleland» i forhold militært, så mister han respekt og sin posisjon som en dyktig strateg og leder internt. Hvis russere sulter under hans pisk, så gjør han det samme.

Putin er nå i en klassisk «Catch 22», som rett og slett betyr at uansett hva han gjør – så taper han.

Putin kan mest sannsynlig vinne krigen rent militært på sikt om han fortsetter galskapen med å sende inn soldater, om ikke annet bare fordi han kanskje har flere soldater enn Ukraina nå for tiden har ammunisjon.

I noe som kan virke som ren desperasjon, så benytter Putin også klasebomber som er drit-ulovlig i den siviliserte verden.

Men Putin kan virkelig aldri vinne freden i Ukraina. Det er inbyggerne alt for tøffe og forbanna til.

Hvilke valg har Putin nå?

Bilde: Save a horse, ride a cowboy.

Enten så må Putin inrømme at han er en taper, eller så må han starte tredje verdenskrig ved å trykke på den røde knappen.

Landet hans vil uansett ende opp som et u-land, hvis ingen stopper han internt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *