Hvis jeg ikke gjør noe nå, så blir jeg en fattig pensjonist

“Det er ikke noe poeng i å spare penger, så lenge de printer penger.”

Mitt navn er Anders og jeg er en mann på 38 år, selv om jeg i hodet mitt føler meg som en 20-åring. Dette gjelder selvfølgelig bare helt til jeg tilbringer litt tid med 20-åringer og da raskt resonnerer meg frem til at det er ganske slitsomt å være 20 år. Da synes det er helt greit å være 38. Det kan kanskje ha noe å gjøre med at jeg aldri fikk barn og derfor ikke på noen måte ble presset til å ta fornuftige økonomiske valg på vegne av andre i tidlig alder.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Så hvorfor har jeg ikke gjort noe for lenge siden?

Problemet med at jeg føler meg mye yngre enn alderen min, er at jeg ikke har planlagt for å bli gammel. Dette er sånn rent økonomisk. Det var jo så lenge til. Helt til den dagen hvor jeg våknet opp og fant ut av hvor fort tiden gikk og hvor fort den fortsatt går. Hvor kjedelig var det vel ikke å tenke på pensjon når du er 20 år og må pante flasker for å få råd til en six-pack til helgen? Jeg angrer bittert på prioriteringene nå. Men, det er heldigvis fremdeles ikke for sent til å gjøre noe med situasjonen jeg har satt meg selv i. Jeg jobber nå med å finne flere kilder til passiv inntekt. FIRE har jeg dessverre blitt for gammel for.

Hvor mye pensjon får jeg egentlig?

Når jeg var 34 år, så logget jeg meg inn på www.minpensjon.no for å sjekke “for gøy”. Det var alt annet enn moro.

Jeg forstår nå at Staten ikke er interessert i å gi meg skikkelig valuta for alle de hundretusenene jeg har betalt inn i skatt gjennom årene. Det er sannsynlig at jeg kommer til å ende opp godt under fattigdomsgrensa, om jeg ikke gjør noe med privatøkonomien min. Jeg har levd på det naive håpet om at “Jeg er jo en lovlydig, hardtarbeidende og skattebetalende norsk statsborger, så da vil jo staten ta vare på meg når jeg blir gammel”. Sånn er dessverre ikke virkeligheten. Honnør-pris på kollektivtransporten er en ren nødvendighet for mange pensjonister og ikke bare en trivelig gest. 

Regnskapet skal gå opp

Kongeriket Norge AS fungerer som en bedrift. Inntektene må være større enn utgiftene for at regnskapet skal gå opp. Problemet er at 55% av befolkningen mottok ytelser fra NAV i 2020. Offentlig sektor sysselsetter en tredjedel av arbeidstakerne i Norge og pengene må jo komme fra et sted. Dette er virkelig skremmende tall. Det er veldig få som faktisk genererer produkter i privat sektor som skaper en merverdi, som å for eksempel å gro poteter for så å selge og kanskje eksportere disse. 

Vi outsourcer kjedelige ting

Vi er en nasjon med sjefer, mellomledere og selgere. Nesten alle jobber vi nordmenn synes er “for kjipe” blir gjort av utlendinger og nesten alle produkter som blir solgt i Norge kommer fra Asia. Vi tar bare et påslag og selger dette videre til sluttbruker med fortjeneste. Hvilke norske barn ønsker å bli «vaskekjærring», parkeringsvakt eller fabrikkarbeider etter skolen? Alle skal «bli noe» i dag. Hvis ikke så er det jo bare å melde seg inn i NAV og sende meldekort fra Spania hvor det er billigere å bo. Noen andre kan betale for dette og de er «idioter som ikke utnytter systemet». Denne forretningsmodellen er ekstremt skjør om det bryter ut en stor krig, naturkatastrofer, pandemier med reiserestriksjoner (som vi tester nå) eller om det skulle bli drivstoffmangel til skip eller lignende. Pensjon kan også fjernes med et pennestrøk.

Poenget er: Jeg må planlegge for å klare meg selv.

Hvordan skal jeg klare dette?

Jeg har i alle fall lært at det er ikke noe poeng å spare penger, så lenge de printer penger. Da blir de naturlig nok bare mindre og mindre verdt etter som tiden går. I alle fall i form av ren kjøpekraft, selv om de står på en såkalt «høyrentekonto». 

I denne bloggen, så skal jeg dele mine tips og triks til deg som kanskje ikke kan så mye om økonomi og investeringer. Sånn som jeg selv var for bare noen få år siden. Jeg er på ingen måte velstående, velutdannet eller en økonomisk ekspert av noe slag.

Min beskjedne bakgrunn

Når det kommer til penger så er jeg en helt vanlig fyr med vanlige problemer og forutsetninger. Det er grunnen for at jeg nå kan forklare prinsippene jeg har lært (og fremdeles lærer). Jeg skal forsøke å formulere meg på en måte som alle skal kunne forstå. Altså, rett og slett en veiledning for deg som ikke har gått på BI eller som abonnerer på finansavisen.

I mine øyne så er økonomi og finans som oftest ganske kjedelig, men dette er kunnskaper som er en ren nødvendighet for å ha et fint liv. I alle fall er dette sant for de aller fleste som ikke har fri bruk av kredittkortet til pappa.

Eller, kanskje de som har en rik onkel i Amerika, eller en jobb som betaler så godt at man ikke klarer å bruke opp alle pengene. 

Alle bloggpostene vil ha kommentarfelt, så korriger meg gjerne om jeg sier feil, eller hvis du har bedre tips enn det jeg gir. 

Med vennlig hilsen

Anders Kanten

2 thoughts on “Hvis jeg ikke gjør noe nå, så blir jeg en fattig pensjonist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *