Hvordan tjene penger mens du sover?

Det høres for godt ut til å være sant, men det er faktisk fullt mulig å tjene penger mens du sover. Det er generelt sett to typer inntekt. Vi har aktiv inntekt, som er det de fleste av oss gjør. Det er rett og slett en helt vanlig jobb med en lønnsslipp hver måned. Da bytter du tiden din mot penger. Passiv inntekt er når pengene jobber for deg. Ikke er det vanskelig heller.

Bergenet lesetid: 20 minutter

«Hvis du betaler deg selv først og investerer i noen prosjekter hver gang du får lønning, så vil du etterhvert få nesten daglige innbetalinger på kontoen din» 

Hva er passive inntekter

En passiv inntekt er penger som du gjør særdeles lite for å få inn. Dette er typisk å leie ut noe, eller veldig smarte investeringer som for eksempel folkefinansiering eller indexfond og utbytteaksjer. Hadde noen vært så greie å ha introdusert meg for dette konseptet i ung alder, så hadde jeg vært steinrik nå.

Det er passive inntekter i form av folkefinansiering (eller crowdfunding) som vi skal lære mer om nå. Det er ikke vanskeligere enn å handle i en nettbutikk, eller å betale en regning i nettbanken.

Du kan hoppe rett til tilbydere hvis du allerede har tenkt gjennom grunner for og i mot.

Alternativt så kan du fortsette å lese nedover og lære om hvorfor dette kanskje er en smart løsning for deg.

Skal pengene jobbe for deg, eller du for pengene?

«Husk også på at biene ikke bruker tiden sin på å fortelle fluene at honning smaker bedre enn bæsj»

Spørsmålet om du vil ha passiv inntekt høres ut som verdens enkleste spørsmål. De færreste velger uansett å tjene penger mens de sover.

Det enkle svaret på hvorfor, er nok at vi ikke lærer om hvordan vi kan få passive inntekter på skolen.

Grunn to er nok at det er ganske tidkrevende å komme dit. Det kan ta år før inntekten blir veldig merkbart.

Den tredje og mest alvorlige grunnen, er at en helt vanlig oppfattning er at «men jeg kan jo tape alle pengene mine». Investeringer er ikke gambling, men en kalkulert risiko. Denne kan være så høy eller lav som du selv planlegger for. Vær dog oppmerksom på at lave innsatser med liten risiko ofte også gir lave inntekter. Hvis du er for defensiv, så kanskje du ikke klarer å slå konsumprisindeksen en gang (generell prisøkning i løpet av ett år).

Stor forskjell på fattig og rik

Fattigfolk bruker alle pengene sine, mens velstående mennesker investerer og re-investerer de, uten å gjøre en stor innsats på å fortelle alle hvordan. Hva syntes du selv høres ut som den største risikoen?

Husk også på at biene ikke bruker tiden sin på å fortelle fluene at honning smaker bedre en bæsj. Alle vil bli rike raskt, men den oppskriften funker ikke for de aller fleste av oss.

Så hva med en lotterikupong?

vinner sjansene er en til NITTIFEM MILLIONER MENNESKER!!!! PER REKKE…

Lotterier fungerer i realiteten som en ekstra skatt på fattigfolk, for oddsene er virkelig ikke i spillerens favør. Det er lett å drømme seg bort og tenke at “noen må jo vinne” – og det er jo forsåvidt sant. Men, vil du ha 1:95.000.000 sjanse for å vinne Eurojackpot, eller vil du ha nesten 100% sjanse for å øke den hundrelappen med mellom fem og femten kroner på ett år?

Bilde: Det et stykke fra 5 kroner til 990 millioner. Men, det er bedre å starte med pluss fem kroner isteden for minus femti.

Velstående mennesker velger den passive inntekten. Gang på gang. Kanskje så ofte som hver eneste dag? Dette er enkelt forklart ofte derfor de er rike.

Tankesett

Tankesett er ekstremt viktig, for tanker skaper både gode og dårlige vaner. Hvis du bruker den ukentlige lotto-innsatsen på å investere i flere tiår, så er du garantert merkbart rikere.

Selektive nyheter

Du må også huske på at du i nyhetene kun hører om den ene personen som vant og ikke de 94.999.999 som tapte lotteriet. Spesielt så hører du ikke så mye om de titusenene som har spilt bort gods og gull. Kanskje taperen mistet alle vennene og hele familien i samme slengen?

Tid har du uansett, for den går dessverre om du vil eller ikke. Derfor så burde du starte å investere i passive inntekter med en gang du har lest ferdig innlegget mitt, for da er du i gang og du kan trygt kalle deg for en investor.

Betal deg selv først 

Hvis du betaler deg selv først og investerer i noen prosjekter hver gang du får lønning, så vil du etterhvert få nesten daglige passive inntekter (innbetalinger på kontoen din). Dette blir meget komfortabelt på sikt.

Du utsetter jo da bare noen av lønningen din til senere, men da med lovnad om «mer gratis penger». På sikt så vil du månedlig få inn mer enn den vanlige lønningen din og da er dette veldig moro!

Trikset er å starte å investere tidlig

«Teknologien var også på et stadium hvor investeringer ikke var noe hvem som helst kunne gjøre på dass fra en smarttelefon»

Ideelt sett, så burde jeg ha satt alle konfirmasjonspengene mine i index-fond og faktisk sett pengene vokse over tid. Dessverre så var ikke min familie så økonomisk orienterte. De var i alle fall ikke på den tiden kunnskapsrike nok til å forklare meg hvorfor jeg burde investere i passive inntekter, fremfor å spare. «Sikkert som banken» ble da sagt som et kvalitetstegn og ikke som et elendig sted å putte pengene mine.

Mormor forsøkte å gi meg et par tusen i fond. Jeg forstod bare at jeg ikke kunne bruke disse midlene til å kjøpe meg en trimma moped. Teknologien var også på et stadie hvor investeringer ikke var noe hvem som helst kunne gjøre på dass fra en smarttelefon. Det var jo også en solid barriere for å lære seg om slikt.

Det er aldri for sent

På ungdomsskolen så hadde vi aviser i monter. Der leste jeg børsnyhetene og gjorde investeringer inne i hodet mitt. Jeg så at jeg “tjente penger” på de fiktive investeringene mine og ville gjøre dette på ordentlig. Da jeg spurte lærerene på Tjøme ungdomsskole om hvordan jeg kunne investere, så kunne absolutt ingen hjelpe meg. De fleste kom fra middelklassen og trente kollektivt opp en helt ny generasjon til å gå den samme godt tråkka stien.

I senere tid så har det forbauset meg litt at ikke matematikklærere er rike, sånn generelt sett. Og en liten shoutout til mattelærer Martinsen: -Jeg har fremdeles ikke fått bruk for algebra og jeg har faktisk med meg en kalkulator i lomma hele tiden.

Etter ungdomsskolen så var jeg gammel nok til å kjøpe øl og jentene fikk for alvor pupper. Da mistet jeg fokuset og interessen for sparing og investering.  Dette skulle dessverre vare i nesten 20 år.

Renters-rentes-renter

Men tilbake til å starte tidlig. Det er noe som heter “compound interest” på engelsk, eller “renters-rente” på godt norsk. Dette er ditt viktigste verktøy om du vil bli rik med passive inntekter. Den typiske måten å forklare denne effekten på, er at den ruller veldig sakte i starten og går fort som fy når den først får litt moment.

En snøball blir større og større når den ruller, på samme måte som renters renter vokser.

«Renters rente-effekt» betyr rett og slett at du vil få renter av rentene dine også. Dette er i starten en nesten usynlig passiv inntekt som etter hvert blir en meget innbringende og synlig faktor.

Har du 1000,- kr investert med 10% årlig rente, så vil du da få 10% av kr 1100,- etter ett år. Dette er da en såkalt eksponentiell vekst (for å bruke et voksen-ord)som skyter opp i været! Brattere og brattere! Lineær vekst er en kjip rett strek i forhold. Den hundrelappen er kanskje ikke noe å feire, men lar du dette stå urørt til 10% rente og glemmer dette i 30 år, så har du plutselig 17.449,- 

Hvis du i tillegg sparer en ekstra hundrelapp på autotrekk i måneden, så har du hele 214.842,- kr etter 30 år. Da begynner vi å snakke!

Dette er også grunnen for at du ikke skal ta forbrukslån med høy rente! 

Oppskriften over er enkel

Jeg tør påstå å si at alle har råd til minimum denne 100,- lappen i måneden. Det er ikke prisen av en røykpakke en gang, for de av oss som driver med dette. 

Er du smart nok (eller har smarte nok foreldre) til at du er i gang med investeringer rett etter du er myndig, så har du gode muligheter til å pensjonere deg i 30-40 årene.

Hvis du som meg er en god del eldre enn dette, så er i dag tidligere enn i morgen. Å investere i passive inntekter er IKKE gambling og det er virkelig ingen gode grunner for å ikke starte nå.

Så, hvordan går du da faktisk frem for å tjene penger mens du sover?

Det absolutt enkleste forslaget jeg har, med lavest terskel, er som vi var inne på såkalt crowdlending. Dette betyr at en profesjonell aktør gir deg muligheten til å investere i lån til enten privatpersoner eller bedrifter. Disse er som oftest med sikkerhet i fast eiendom. Her har dyktige mennesker gjort grundige vurderinger og avvist de håpløse tilfellene. Dette er ganske trygt, men det finnes jo alltid en lav lav risiko for å miste hele eller deler av investeringen.

Spre risikoen

Det er gode grunner for at du heller burde ha 100 lån på 1.000,- kr, enn kun ett lån på 100.000,-. Spre risikoen din så godt du kan, for å minimere risikoen for tap.

Du tjener som oftest 8-12% rente på innskuddet ditt. De fleste aktører skilter med godt under 1% realisert tap.

Kompetansen i bransjen er meget høy.  

Godt alternativ til aksjemarkedet

Jeg mener at passive inntekter i form av folkefinansiering er et helt fantastisk alternativ til aksjemarkedet, da man ikke trenger forkunnskaper og gevinsten er på linje med det man kan forvente av et godt indexfond. Her har man også (i de aller fleste tilfeller) sikkerhet i fast eiendom i Norge. 

Aksjemarkedet svinger også en del og ting kan tyde på at vi kanskje er i tidenes boble nå. Markedet går opp opp opp, mens det er masse dårlige covid-nyheter der ute og en haug med firmaer står i fare for å gå konkurs. Bare tenk på kinoer og bar- og restaurant for eksempel.

Oversikt over norske crowdfundingtjenester:

Dette er noen av tilbyderne i markedet, som jeg selv benytter og har investert penger i. Jeg kommer til å skrive helt ærlig hva jeg faktisk syntes om de og hvilke erfaringer jeg har opparbeidet meg siden dette kom i 2018.

3,3 av 5 på trustpilot – men det er basert kun på 2 anmeldelser (og jeg har skrevet en av de). 

Dette er en av de første som virkelig slo seg opp i Norge. Dette er en nydelig måte å investere i eiendom på, uten å måtte kjøpe det selv. Jeg har investert i totalt 8 lån der og jeg har ingen tap. Det eneste som er litt kjedelig med Kameo, er at lånene ofte blir fyllt opp på veldig kort tid. Det er ikke alltid at jeg får muligheten til være med. Fordelen er jo at de gjør en meget grundig jobb med lånetakere (som utelukkende er firmaer) i forkant. Noe som minimerer risikoen din for tap.

Kameo er også i Danmark og Sverige, så det er mulig å investere i hele Skandinavia. En ulempe er at ikke alle lånene i Skandinavia kan gjøres fra kameo.no på grunn av finansregler. En enorm fordel med Kameo, er at du kan investere fra så lite som kun 500,- kr, mot 1.000,- som er bransjenormen. Du får en fast rente på utlånet ditt og tidshorisonten er som oftest mellom 12-24 måneder. Kameo har også en meget god kundeservice. 

5 av 5 på Trustpilot – basert på kun en anmeldelse (som jeg har skrevet).

Oblinor er de mest proaktive i denne oversikten. Det hender at de ringer meg for å si hei og for å selge inn nye prosjekter. Det kan være delte meninger om dette, men jeg setter pris på å kunne stille direkte spørsmål og kundeservicen er meget høflige. Oblinor er også de med høyest inngangsterskel. Her må du investere fra 5.000 kroner og oppover, men til gjengjeld lover de deg 6-12% avkastning på mellom 3-24 måneder.

Jeg har her kun investert i 3 lån, hvor ett er nedbetalt og 2 er i rute. Jeg har kun god-ord å si om denne tilbyderen og plattformen er noe av det peneste og mest oversiktlige der ute. All respekt til utvikleren for denne løsningen. Det eneste jeg savner er sikkerheten med Bank-Id eller Google Autentisering som innlogging.  

4 av 5 på Trustpilot – Bra

Perx er en av favorittene mine, på grunn av at de er enormt flinke på å alltid ha gode lån tilgjengelige. Det er som oftest alltid mellom 4-6 personer som skal refinansiere gjeld, lage en utleiedel på huset, eller pusse opp for salg. De aller fleste lånene her er med sikkerhet som første, eller annen-prioritet i bolig eller fast eiendom. Jeg anser dette som rimelig trygt. Firmaer er vel i prinsippet tryggere, men jeg tror også at de går konkurs oftere enn privatpersoner. Trikset er som nevnt uansett å spre risikoen over så tilbydere og lånetyper som mulig.

I Perx har jeg hele 50+ aktive lån, hvorav 2 er forsinket. Greia med Perx er at om noen betaler inn et par kroner for lite – så står det automatisk at “lånet er forsinket”. Jeg fikk en god mail fra kundeservice med forklaringer da jeg spurte og samlet forsinket sum på alle fire lånene, var bare noen få hundrelapper. Jeg har uansett 0% tap hos Perx og kan anbefale dette på det varmeste. Perx er også gode på å sende ut lettlest mail hver gang en transaksjon er gjennomført. Dette savner jeg hos alle de andre. 

3,9 av 5 på Trustpilot -bra

Monio het Monner før. Som i “alle monner drar”. Monio var Norges første crowdfundingplattform med konsesjon fra Finanstilsynet i 2018 og har siden formidlet lån for over 600 millioner. I 2019 ble de kjøpt opp av Sparebank 1 SR-Bank. Der har jeg hatt 14 avsluttede lån og jeg har nå 12 aktive. 3 av de aktive lånene er misligholdt og 2 er forsinket.

4 av de 5 lånene som ikke har gjort opp for seg, er ikke innen eiendom. Monio har lært av dette og nå skal de bli en rendyrket plattform for folkefinansiering med sikkerhet i eiendom. De har under 0,5% konstantert tap, så mye tyder på at jeg har vært litt uheldig med investeringene mine her frem til nå. De er i alle fall ganske flinke på oppdateringer, hvor det alltid står at “de følger saken tett”. En god venn finansierte et boligprosjekt her og han var meget fornøyd. Jeg gir uansett ikke opp Monio.

4,2 av 5 på Trustpilot

Kredd solgte seg inn som at de hadde “markedets beste løsninger” og “fremtidens teknologi”. De utlyste og solgte aksjer i Desember og skal avvikle private lån nå i Januar? De skylder på “ekskludering fra det nye regelverket for folkefinansiering i Norge”. Jeg spurte kundeservicen i Perx (som er den eneste andre med private lån på denne listen) om de var like ille ute? De nærmest lo av denne forklaringen og mente at dette hadde fint liten innvirkning på deres daglige drift.

Kameo selger nå alle lånene til Ikano Bank, eller inkassoselskaper om ikke kundene er kredittverdige. I Kredd så har jeg 13 lån, hvor ett er tilbakebetalt og 2 er forsinket. De øvrige 10 er i rute. Jeg synes det er synd at de gir opp allerede nå, for jeg likte sidene deres veldig godt. Det var fresht med litt lilla i ellers så “grått marked”. 

4,5 av 5 på Trustpilot – Enestående

Fundingpartner har meget gode beskrivelser av lån. Både de gode og de dårlige sidene. Jeg opplever de som ekstremt ærlige og jeg liker å vite hva jeg investerer i. Uansett så erfarer jeg at lånene deres kan fylle seg opp på så lite som 30 sekunder, selv om det er millioner som skal investeres. De har også gode rutiner for å vurdere verdiene i selskapene. Jeg har utelukkende positive erfaringer med Fundingpartner.

De har også en meget god kundeservice. Jeg har 2 avsluttede og 3 aktive lån her. Alt er i rute med 0% tap. Fundingpartner har også en løsning som alle andre mangler. Den er under “min oversikt” og den heter “fremtidige utbetalinger”! Det er en helt fantastisk oversikt, som du kan få enten grafisk eller som tabell. 

Må man betale skatt av dette?

Ja det må du dessverre. Alle kapitalinntekter beskattes med 22% og alle tilbyderne er så greie at de sender dette rett til skattemyndighetene for deg en gang i året. Sånn sett så dukker det rett opp i selvangivelsen din og du burde ha en liten bufferkonto for å eventuelt håndtere dette. Baksmellen din burde da ganske fint bygge seg opp selv. Har du fradrag og sparer til pensjon i ISP for eksempel, så kan du begrense en potensiell baksmell på skatten. Kanskje til og med ende i pluss?

Eksempel

Du putter inn 1.000,- til 10% rente. Etter ett år, så får du tilbake kr 1.100,- Vedum krever da 22,- kr av deg for at du er smart og grei.

Da sitter du igjen med + kr 78,- på konto.

Alene så er det ikke så mye, men setter du inn en fast sum hver måned, så utsetter du jo bare lønnen din. Dette med lovnad om 10% mer penger. For meg er dette en god deal. Etter noen år så får du inn mer enn du vanligvis ville hatt hver måned og da er du godt i gang med renters-rente effekten.

Maks en million i året

Maks lovlig sum du kan investere pr år, er i dag en million kroner. Denne forsvinner snart for lån til næring på grunn av at Norge må følge EU regler. Dette er uansett ikke en stor bekymring for de aller fleste av oss, men virkelig en irritasjon for en del investorer. De fleste tilbyderne har en oversikt over hvor mye du har investert hos de. Jeg tviler på at det finnes noe nasjonalt register som alle har tilgang til. Det kommer vel helt sikkert etter hvert, hvis ikke den særnorske grensen forsvinner. 

Nå kan du alt du trenger å vite, for å komme i gang med å tjene passive inntekter mens du sover

Det finnes andre passive måter å tjene penger på også, som å leie ut en del av boligen din skattefritt. Andre enkle valg kan være utbytteaksjer eller indeks fond. Dette kan komme med høyere risiko enn crowdfunding, spesielt om du ikke kan så mye om enkeltaksjer fra før. Det blir et eget innlegg om dette på et senere tidspunkt.

Du må uansett aldri investere penger du ikke har råd til å tape, men jeg mener at den virkelige risikoen er å ikke investere. 

Har jeg oversett noen tilbydere av folkefinansiering?

Skriv gjerne en kommentar under.

8 thoughts on “Hvordan tjene penger mens du sover?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *